Wat is Drakenboot racen

De eerste Helmondse drakenbootraces in 2015, 2016, 2017, 2018 en 1019 waren een groot succes. Ten gevolge van corona geen edities in 2020 en 2021. Maar in 2022 stond het kanaal in het centrum van Helmond drie dagen lang weer in het teken van deze sportieve krachtmeting op het water. Volgens eeuwenoude Chinese tradities strijden origineel uitgedoste teams tegen elkaar in echte drakenboten. Tromgeroffel bepaalt de snelheid en supporters moedigen hun team aan: een spannend en kleurrijk spektakel! Op zaterdag peddelen de teams van bedrijven uit Helmond en de regio. Op zondag is het de beurt aan verenigingen en clubs. Het parcours van de races is 250 meter lang en ligt tussen het Havenplein en Keyserinnedael. Elke vijf minuten staan twee teams aan de start die in ongeveer anderhalve minuut van start naar finish races.

Teamsport

Een drakenboot team bestaat uit 16 peddelaars en een trommelaar. De trommelaar zit op de voorste punt van de boot en geeft met ferme slagen op de trom het tempo aan. Het tempo en ritme van het peddelen wordt overgenomen door de voorste 2 peddelaars; de andere peddelaars moeten dit ritme volgen. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman of -vrouw die achter op de boot staat en het team instrueert en begeleidt. Het gelijktijdig insteken van de peddels en kracht bepaalt de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren tot een echte teamsport: samenwerking is essentieel!

Geschiedenis en traditie

Drakenboot varen is een eeuwenoude, Chinese sport die meer dan 2000 jaar geleden ontstond als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. De races werden gehouden om de aandacht van alle tegenslagen af te leiden en als aanmoediging voor de regen. Het object van hun aanbidding was de draak, het meest vereerde dier uit de Chinese dierenriem en traditioneel een symbool voor water.

De eerste races werden gehouden om te spotten met de drakengevechten die gehouden werden om de Hemelse draak, die een winterslaap hield, wakker te maken. Offers werden gehouden door de drakenmagiërs, waarbij zelfs mensen werden geofferd. Zelfs later, als een drakenboot peddelaar of zelfs een heel team in het water viel, kwam er geen hulp, want er werd geloofd dat het slecht was om in te grijpen bij iets wat “de wil van de goden was”.

Drakenboot sport nu in China

Tegenwoordig worden in China de drakenboot races en drakenboot festivals groots aangepakt. De 5e dag van de 5e volle maanmaand is een officiële feestdag, bedrijven zijn dan zelfs dagenlang dicht, straten zijn versierd en iedereen komt kijken of doet mee. De hotels waar de buitenlandse drakenboot teams overnachten, ontvangen hun gasten als koningen. Drakenboters zijn voor Chinezen eigenlijk wat topvoetballers voor veel Nederlanders zijn.

Drakenboot sport naar Europa

Vanuit China verspreidde de drakenbootsport zich naar Japan, waar in 1655 de eerste wedstrijden in Nagasaki werden gehouden. Begin jaren tachtig in de vorige eeuw werden er voor het eerst Westerse teams uitgenodigd om aan de races in China mee te doen. Hierna verspreidde de drakenbootsport zich naar Europa en Amerika waar inmiddels met succes toernooien worden gehouden. Tegenwoordig wordt het drakenboot varen naast China, Hongkong, Indonesië en Amerika ook in de rest van de wereld op hoog niveau bedreven. Met als hoogtepunt zelfs het wereldkampioenschap drakenboot varen!

Drakenboot sport in Nederland

In Nederland werd de drakenboot sport in 1989 leven ingeblazen: tijdens SAIL 90 in Amsterdam werd deze sport voor het eerst in Nederland vertoond. Er bestaan nu ongeveer 10 officiële Nederlandse wedstrijdteams die deelnemen in de strijd om het Nederlandse Kampioenschap en de bekercompetitie. Deze teams reizen de hele wereld over om mee te doen aan internationale toernooien in Europa, Amerika, Azië, Australië, Zuid-Afrika, etc. Een aantal officiële wedstrijdteams heeft grote sponsoren achter zich staan, zoals Ballast Nedam en KLM.

Daarnaast worden sinds enkele jaren in steeds meer steden en dorpen drakenboot races en festivals georganiseerd. Enkele daarvan zijn zelfs zo snel gegroeid, dat zij zich nu tot de grootste drakenboot festivals van Europa mogen rekenen. Daardoor wint het drakenboot varen steeds meer aan populariteit. Het is niet verwonderlijk dat de drakenboot sport zo populair is geworden. De inspanning van de race, het opzwepende geluid van de trommels, de kleurrijke boten, aanmoedigende supporters en de feestelijke activiteiten aan wal maken een drakenboot race telkens weer een boeiend schouwspel.

Drakenboten van DragonFun

De drakenboten die bij het Drakenboot festival Helmond worden ingezet, zijn van DragonFun. Deze organisatie beschikt over een vloot van 19 prachtige Chinese drakenboten.