Instructies
Drakenboot varen is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is niet nodig. De enige eis is dat elk teamlid minimaal 16 jaar is en moet kunnen zwemmen. Voor de eerste race geeft de stuurman uitleg over het drakenboot varen en kan alvast geoefend worden in het peddelen bij het opvaren naar de start. Je zult de slag al snel te pakken hebben!
Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar zit voor op de boot, met zijn gezicht naar de peddelaars toe en slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen.
Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenboot varen dan ook een echte teamsport, samenwerking is essentieel!
Bij het Drakenboot festival in Helmond varen we over een afstand van zo’n 250 meter. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid bereiken van ongeveer 17 km per uur.
Te water raken van personen
Het meedoen aan de drakenbootrace kent een zeer beperkt risico. Het kunnen zwemmen met kleding aan over een afstand van minimaal 50 meter is wel een vereiste om mee te mogen doen aan de race. Tevens wordt een leeftijdgrens van 16 jaar gehanteerd.
De boten worden bestuurd door ervaren stuurmannen. De stuurmannen geven op de steiger, voor het instappen, en tijdens de vaart duidelijke instructies aan de deelnemers. Tevens ontvangen de deelnemers enkele weken van tevoren duidelijke instructies op papier en is op de website een duidelijke instructiefilm te zien.
Daarnaast wordt de toegang tot de steiger bewaakt en is deze alleen toegankelijk voor de deelnemers op het moment dat zij moeten varen.
Toch kan het gebeuren dat personen te water raken. Er is een team van de reddingsbrigade aanwezig om personen die te water raken veilig op het droge te brengen.
Omslaan van een drakenboot
Een redelijk aanwezig risico is het omslaan van een drakenboot. Het protocol van hoe te handelen bij het omslaan van een drakenboot wordt vooraf middels het deelnamereglement aan de deelnemende teams gecommuniceerd en zij moeten deze ook tekenen voor gezien. Tevens zijn alle wedstrijdleiders, de reddingsbrigade en de presentator op de hoogte van dit protocol. Bij het omslaan van een boot zal de presentator daarnaast door de omroepinstallatie de nodige instructies uit het protocol geven.
Protocol bij het omslaan van een drakenboot
1. Onthoud bij het instappen wie je buurman of buurvrouw is, dit is je buddy.
2. Na het omslaan blijf je bij de boot en zoek je als eerste je buddy op. Zie je hem/haar niet, meldt dit dan direct bij de reddingsbrigade!
3. Alle “koppen” bij de boot worden geteld door de stuurman en reddingsbrigade.
4. De reddingsbrigade kan zo meteen in actie komen, mocht iemand missen.
5. Zodra je je buddy hebt gevonden zwem je naar de dichts bijzijnde ladder om het kanaal te verlaten. Neem voor zover mogelijk meteen je peddel mee! De reddingsbrigade helpt de te water geraakte teamleden naar de kant te komen
6. Vervolgens kan het team uit het water klimmen/geholpen worden. Wacht op de kant totdat de reddingsbrigade heeft vastgesteld dat iedere drenkeling uit het water is en zij een teken geven dat je kunt gaan.
7. Men mag in geen geval aan de drakenboot gaan hangen of proberen deze om te draaien, om (verdere) schade aan de boot te voorkomen. Laat dit aan de organisatie over!
Instructies en tips zie: instructiefilm
Doe je binnenkort mee aan de drakenboot race, dan is het verstandig om deze instructiefilm alvast goed te bekijken. In dit korte filmpje worden de basisprincipes van het drakenboot varen duidelijk uitgelegd. Je weet dan precies hoe je goed moet varen en wat de aanwijzingen betekenen die de stuurman tijdens het instappen en het varen geeft, zodat je sneller en veilig naar de finish vaart.
Wat komt er zoal aan bod in de film?
- Volgorde van in- en uitstappen?
- Indeling van de boot: wie zit voor- en achterin?
- Hoe moet je de peddel vasthouden?
- Hoe wordt het peddelritme aangegeven?
- Wat betekenen de commando’s van de stuurman?
- Hoe maak je een (nood)stop?
- Samen met de stuurmannen hebben we de instructies van de film op een rijtje gezet in deze nuttige tips over het drakenbootvaren.