instructies drakenboot varen

Drakenboot varen is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is niet nodig. De enige eis is dat elk teamlid minimaal 16 jaar is en moet kunnen zwemmen… Voor de eerste race geeft de stuurman uitleg over het drakenboot varen en kan alvast geoefend worden in het peddelen bij het opvaren naar de start. Je zult de slag al snel te pakken hebben!

Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar zit voor op de boot, met zijn gezicht naar de peddelaars toe en slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen.

Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenboot varen dan ook een echte teamsport, samenwerking is essentieel!

Bij het Drakenboot festival in Helmond varen we over een afstand van zo’n 250 meter. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid bereiken van ongeveer 17 km per uur.

Instructiefilm en tips Zie: instructiefilm

Doe je binnenkort mee aan de drakenboot race, dan is het verstandig om deze instructiefilm alvast goed te bekijken. In dit korte filmpje worden de basisprincipes van het drakenboot varen duidelijk uitgelegd. Je weet dan precies hoe je goed moet varen en wat de aanwijzingen betekenen die de stuurman tijdens het instappen en het varen geeft, zodat je sneller en veilig naar de finish vaart.

Wat komt er zoal aan bod in de film?

  • Volgorde van in- en uitstappen?
  • Indeling van de boot: wie zit voor- en achterin?
  • Hoe moet je de peddel vasthouden?
  • Hoe wordt het peddelritme aangegeven?
  • Wat betekenen de commando’s van de stuurman?
  • Hoe maak je een (nood)stop?
  • Samen met de stuurmannen hebben we de instructies van de film op een rijtje
  • gezet in deze nuttige tips over het drakenbootvaren.

zie: tips over het drakenbootvaren

 

Met deze film en tips geven je straks tijdens de drakenboot race alvast een mooie voorsprong!

Checklist Veilig Varen zie: checklist veilig varen

Het is goede de Checklist Veilig Varen vooraf goed door te lezen. Dat helpt je om straks om veilig en sneller naar de finish te varen en om zo de kans op winst te vergroten! Je vindt in de checklist onder andere informatie over kleding en schoeisel, het buddsysteem, wat je moet doen als een boot omslaat en het voorkomen van infecties door het open water.

alle Links

Contact

Postbus 6064, 5700 ET Helmond
Tel 0492-703550
IBAN NL81 RABO 0142 6848 21
KvK 17205622
BTW nr. NL8179.08.481.B01
RSIN: 817908481
Drakenbootfestival Helmond heeft de ANBI-status

Top